دکتر مرتضی عبدالهی متخصص کودکان و نوزادان

ایران، مشهد ، کلینیک پزشکی دکتر مرتضی عبدالهی ، واحد 01

تلفن تماس05136230049

اصول مهم در شروع تغذیه کمکی کودک

برای دیدن کلیپ …اینجا کلیک کنید.

در شروع نغذیه چند اصل بایستی رعایت شود

۱-باید بدانید که در سنین زیر یک سال هدف از شروع و ادامه غذای کمکی فقط تکامل تغذیه ای و آشنایی کودک با مواد غذایی جامد و آلرژی های خوراکی است و رشد کودک با شیر مادر یا شیر خشک تامین میشود.در یک سال اول تا ۸۰ درصد کالری کودک  از شیر مادر است بنابراین به هیچ عنوان از کم خوردن کودک بر آشفته نشوید و برای دادن غذای بیشتر به کودک پافشاری نکنید.و اجازه دهید ذایقه کودک صحیح شکل بگیرد

۲-مواد غذایی در شروع غذای کمکی کاملا مایع هستند ..بتدریج به صورت نیمه مایع مانند فرنی میشوند و کمکم بایستی غلظت مواد افزوده شود..در ابتدا فرنی کودک بتدریج غلیظ تر میشود و در مرحله بعد که سوپ شروع شد بایستی سوپ کودک فقط در روزهای ابتدایی میکس شود.و در روزهای بعد سوپ کودک با قاشق له شود کافیست.این روند بتدریج ادامه می یابد و کم کم در ۷ ماهگی قوام غذا ها بصورت پوره های له شده مانند پوره سیب زمینی و یا کته له شده در می آید.و در حدود ۸ ماهگی تکه های غذا به اندازه نخود میشود..

تعدادی از والدین این روند را رعایت نمیکنند ..بعنوان مثال بعض والدین تا یک سالگی سوپ را میکس شده و حتی گاهی با شیشه به کودک میدهند ..علتی هم که ذکر میکنند اینست که کودک سوپ میکس شده را بهتر و بیشتر میخورد.در حالی که روند تکامل تغذیه ای کودک دچار اشکال میشود .

۳-یکی دیگر از اهداف غذای کمکی در زمان شروع .آشنایی سیستم ایمنی کودک با آلرژی ها و حساسیتهای غذایی است.جهت این هدف بایستی غذای کودک از مواد غذایی ساده شروع شود و کم کم پروتیینهای غذایی کودک پیچیده شوند.و بین افزودن مواد غذایی جدید فاصله یک تا سه روزه باشد تا هم بدن کودک فرصت شناسایی مواد جدید راداشته باشد و هم در صورت بروز حساسیت ماده ای که سبب حساسیت شده (اخیرا شروع شده) به راحتی شناخته شود..

۴-شکل گیری صحیح ذایقه کودک در این سنین یکی از اهداف اصلی است در این سنین جوانه های چشایی کودک کامل نیستند و بتدریج شکل میگیرند.برای بعضی والدین سوال پیش می آید که غذاهای کودکی که بدون نمک و شکر و ادویه هستند بسیار بی مزه هستند و کودک به همین دلیل کم میخورد.در حالی که چنین نیست  و کودک هنوز طعم ها را بخوبی نمیشناسد..شیرین کردن غذا و یا نمک و ادویه زدن به غذا سبب اختلال در این روند تکاملی میشود .غذاهای مصنوعی تجاری موجود هم اغلب جهت پذیرش بهتر کودک شیرین تر از معمول درست میشوند و روند تکامل ذایقه کودک را دچار اختلال میکنند.

جهت این هدف بایستی تنوع غذاهای کودک را بتدریج زیاد نمود تا ذایقه کودک با طعم های متعدد اشنا شود و از طرفی اضافه نمودن نمک و ادویه و شکر هم در سنین زیر یک سالگی نباید صورت گیرد.

یکی از اشتباهات رایج والدین تمرکز روی چند غذایی است که کودک بیشتر دوست دارد و بیشتر میخورد است.این حالت هم سبب بد غذایی کودک در آینده و مشکلات متعدد میشود

۵-تکامل روانی و شخصیتی کودک هم در روند تغذیه اهمیت زیادی دارد.کودک بایستی از همان روز اول تغذیه خودش با غذا بازی کند و با دست غذا بخورد(هر چند نا موفق)و والدین با قاشق کمکش کنند.زمانی که کودک توانست بنشیند (حدود ۸ ماهگی)بایستی حتما یک قاشق دست خودش باشد و والدین با قاشق دیگر به او غذا بدهند..از ۲ سالگی به بعد والدین حق ندارند به کودک در غذا خوردن کمک کنند.

این اقدامات درافزایش اعتماد به نفس و شکل گیری شخصیت مستقل کودک اهمیت زیادی دارد.

از طرفی زمانی که کودک سیر شده و غذا نمیخواهد و سرش را از قاشق برمی گرداند یا دهانش را قفل میکند به هیچ عنوان نباید به کودک اصرار کنید چون این رفتار سبب شکل گیری لجبازی در کودک و بد غذایی میشود.

 

پیام بگذارید

(0 دیدگاه)

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

طراحی شده توسط ساینا وب